dijous, 22 de maig del 2008

Orejas de mariposa: llibre infantil sobre l'autoestima i la imaginació



Volem recomanar-vos un llibre on els pes narratiu recau, fonamentalment, en la il·lustració. El seu títol és Orejas de mariposa, editat per Kalandraka. El responsable del text és Luisa Aguilar i l'il·lustrador André Neves.

Les burles entre els xiquets, menuts i grans, és un fet tan habitual que passa a ser un mal menor. Per què? La falta de respete entre companys, el rebuig a la diferència -"té el cap gran, porta sabatilles sense marca, és una empollona, porta mocador al cap, el seu color de pell és fosc, i un llarg etcétera"-, la marginació... porta a la violència i estem farts de veure actes vandàlics entre companys. L'autoestima de les víctimes resta "xafigà" -com diem els valencians-.

Què fer? Cadascú aportar el nostre granet de sorra. La tolerància passa pel tamís de l'educació, des de menuts, i tota la societat estem implicada i som responsables en certa mesura -la família, l'escola, l'Administració, els mitjans de comunicació...-.

I aquest llibre tracta d'una forma original, imaginativa i poètica aquest tema. Mara té les orelles grans. I què? Són orelles de papallona. Mara és diferent, amb personalitat, molta imaginació i una gran autoestima. Són els companys es que resten aclaparats davant de Mara. I es que la xiqueta no sols "passa" dels comentaris burletes, és diferent i això li agrada perquè és com ella és. És Mara. Un llibre que transmet optimisme i vitalitat.


"¡Mara siempre lee libros usados!"
"¡No!", Mil manos los han acariciado.


Hi ha pocs llibres infantils que tracten aquest tema i menys encara adreçats a xiquets menuts. Pensem que el llibre deuria estar en totes les biblioteques escolars i públiques. Orelles de Bolboreta està en gallec i castellà i desitgem que, com en altres llibres, prompte l'editorial el publique també en català.

Les il·lustracions són les que més pes i impacte donen a la narració. André Neves (Brasil, 1973) és un escriptor, dissenyador i il·lustrador brasiler. Les seues il·lustracions, mesclant diferents tècniques, són ben originals, amb personalitat -com la pròpia Mara.



2 comentaris:

Giraluna ha dit...

Fantástico álbum. En un principio, me llamó la atención por sus ilustraciones, llenas de color y muy divertidas. Pero aún me gustó más por el mensaje que trasmite a los más pequeños. Una lectura muy recomendada.

Un saludo, Giraluna.

Hans_Christian_Andersen ha dit...

Tiene muy buena pinta, le echaré un ojo cuando lo encuentre.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...